sun-img

Vulnerabili dar totuși rezilienți în fața COVID-19

Trăim cu siguranță la nivel mondial o perioadă grea, plină de incertitudine, anxietate și în unele cazuri chiar o copleșire a capacităților fizice și psihice de a face față. Că recunoaștem sau nu, aceasta este o traumă la nivel colectiv, căreia fiecare dintre noi îi face față așa cum poate, cu mecanismele și capacitățile din dotare.

Bine ar fi să înțelegem în momentele acestea că doar împreună putem trece peste asta și doar împreună ne vindecăm și vom da un sens acestei pandemii.

Știu că pare ironic îndemnul meu, în condițiile în care acest virus nu face decât să ne izoleze și să ne țină la distanță unii de alții în încercarea de a lupta cu el. Însă cum ar fi dacă ai privi statul acasă sau situația actuală ca pe o oportunitate de a face loc statului cu tine însuți și reflectării? Ce zici, ai găsi acolo ceva resurse pentru a face față?

Cu siguranță că da, deoarece noi oamenii, avem în noi capacitatea de a face față adversităților, adaptându-ne astfel situațiilor dificile.

Știi cum se numește această capacitate? Se numește reziliență.

Cum este un om rezilient? Păi este un individ care se angajează pe un drum neașteptat atât pentru sine cât și pentru ceilalți, depășind situațiile problematice prin care va trece.

Ba mai mult, cercetările din domeniul rezilienței vorbesc din ce în ce mai mult nu doar despre o adaptabilitate mare ca și caracteristică a unei persoane reziliente ci și despre o îmbogățire a personalității persoanei supuse încercărilor și traumei. Este ca și cum persoana își construiește un nou proiect de viață și o nouă existență trecând peste confruntarea cu realitatea care l-a copleșit.

Ce presupune reziliența la nivel de caracteristici personale? Voi trece în revistă doar câteva dintre ele:

 – Independență. În situația de față înseamnă să te poți baza pe tine însuți în îndeplinirea sarcinilor de serviciu sau a celor ce țin de gospodărie, în felul în care te informezi și în alegerea surselor cât și un bun control intern.

Ingeniozitate. Statul acasă va pune cu siguranță la test această caracteristică și sunt sigură că poți găsi modalități noi de a desena în afara chenarului, cât timp ești în autoizolare. Poate acum e timpul să citești acele cărți de mult uitate pe raft, să regândești strategii de business sau să scrii în jurnal.

Perseverență. Dacă erai o persoană activă, nu renunța la acest obicei ci mai degrabă adaptează-l pentru activități indoor. Scrie măcar 5 activități care deveniseră rutină pentru tine și continuă să le faci, adaptându-le situației actuale și statului acasă.

Încredere în sine.Crede că ai capacitatea de a cauta resurse și de a trece peste probleme. Crede că indiferent cum se va termina această situație, tu te vei adapta si o vei putea gestiona.

De ce am ales să enumăr aceste caracteristici personale ale individului rezilient? Deoarece în cazul unei traume colective, nu mai este despre tine ca individ, ci despre comunitate și  despre întreaga lume.

În situația actuală deciziile luate la nivel individual pot afecta comunitatea din care faci parte, ca de exemplu panica și decizia de a cumpăra în masă produse alimentare sau farmaceutice fără a te gândi la ceilalți sau mai rău nerespectarea situației de urgență și a statului în casă, riscând astfel contaminarea ta și a celor cu care intri în contact.

Tocmai din acest motiv ar fi de preferat ca în acestă perioadă dificilă, să creștem calitatea legăturilor inter-umane, chiar și de la distanță – acum tehnologia ne permite acest lucru – dar și să ne întrajutorăm și susținem reciproc.

Acestea fiind spuse, ce ar fi dacă am deveni mai solidari și mai empatici unii cu alții astfel încât să ieșim din pandemia aceasta nu la fel, ci mai rezilienți și cu o altfel de perspectivă asupra vieții.

Ce ar fi dacă ne-am uita la situația actuală ca la șansa oferită la nivel mondial de a ne crea un nou proiect de viață?

Poate că era nevoie să ne fie limitat contactul fizic și bucuria de a fi împreună, pentru a realiza importanța apropierii dintre noi, chiar și fizice. Poate că era nevoie să ne oprim puțin din goana asta nebună, ca să înțelegem cum e cu viața și să ne întoarcem spre interior.

Fie ca această perioadă de autoizolare să vă ofere timp de gândit, de meditat și de a vă face plinul de umanitate.

Să fim bine și să ne întoarcem mai încărcați de uman la viața de dinainte!

Recomandă prietenilor tăi articolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei să primești resurse și informații utile care să te ajute să îți îmbunătățești relația pe care o ai cu tine însuți?

Dacă răspunsul este Da, pasul următor este să te înscrii cu adresa ta de email iar eu te voi ține la curent cu workshopurile și evenimentele mele precum și articolele de pe blog.

Te asigur că nu voi face spam, doar noutățile vor ajunge la tine.

Citește alte articole similare