Dacă titlul este cel care v-a atras atenția, stați liniștiți dragilor, nu trec la bucătărit, nici la dat sfaturi despre băuturi răcoritoare.
Ideea titlului mi-a venit de la bine-cunoscuta frază – „Când viața îți oferă lămâi, fă limonadă”– frază care mi se pare sugestivă pentru perioada dificilă prin care trecem cu toții.
Mă gândeam așa, la posibilitatea transformării acestui obstacol într-un beneficiu pentru noi înșine sau pentru ceilalți.
Cum ar fi, dacă a învăța să facem limonadă, ar fi egal cu a depăși adversitățile din această perioadă, făcând tot ce putem pentru noi și pentru alții, în ciuda obstacolelor?
Știm deja că în general, cei care vin în ajutorul celorlați iși revin mult mai bine, pe termen lung, decât cei care nu o fac.
Și când vorbesc de ajutor, nu zic de fapte mărețe, donații de mii de euro sau voluntariat până la epuizare, atunci când acestea nu sunt posibile. Mai degrabă mă refer la încercarea și disponibilitatea fiecăruia de a ieși puțin din bula personală și a te preocupa puțin și de binele altora.
Important este să vă concentrați atenția asupra lucrurilor pe care vreți și puteți să le faceți. Concentrați-vă mai degrabă asupra abilităților voastre și mai puțin asupra neajunsurilor, punctelor slabe sau lucrurilor care ar putea merge prost.
Mai jos aveți câteva strategii care să vă ajute să identificați felului în care vă puteți transforma lămâile proprii în limonada:
1. Utilizați perioada asta de izolare în care petreceți mai mult timp cu voi, pentru a vă îndrepta atenția asupra lucrurilor/activităților pe care v-ar plăcea să le faceți.
2. Amintiți-vă că sunteți capabili să vă implicați și să duceți la bun sfârșit ceea ce v-ați propus, deoarece cu siguranță au mai fost momente grele, de criză, cărora le-ați supraviețuit.
3. Asigurați-vă că pașii sau obiectivele pe care vi le-ați propus sunt realizabile și într-o măsură corectă. De exemplu, dacă nu sunteți pregătiți să ieșiți din casă și să vă expuneți pentru a-i face cumpărăturile unui vecin, atunci începeți cu o activitate la domiciliu, cum ar fi o muncă de birou pe care o puteți face pentru cineva, un telefon dat unei persoane aflate în suferință sau încurajarea și suportul oferit în diferite comunități on-line.
4. Pentru cei care pot și doresc să se implice în a ajuta pe cineva– ajutați cu orice mic serviciu pe care îl puteți face. Garantat acest ajutor vă este benefic și vouă.
Cum știu că sunt pregătit să fac limonadă? În primul rând răspunzându-vă sincer la aceste întrebări:
1. Am suficientă energie pentru a face ce mi-am propus, pe perioada de timp alocată acestei activități?
2. Voi putea să îmi păstrez concentrarea?
3. Voi putea gestiona eventualele stări de anxietate și stres?
4. Am resursele necesare (fizice, emoționale, psihice) pentru a face asta?
Dacă răspunsul este da la majoritatea întrebărilor, eu zic să nu mai stați pe gânduri și să ajutați așa cum puteți și cât puteți pe cei de lângă voi și comunitatea.
Evaluați cum vă simțiți după și decideți în funcție de asta dacă veți continua sau amânați momentan sau dacă e cazul să vă îndreptați atenția spre alt tip de activitate.
Sper ca acest articol să vă îndemne la acțiune sau dacă nu, măcar să vă pună pe gânduri, la perspectiva ajutorului oferit altcuiva. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru voi înșivă este să faceți ceva – un lucru cât de mic – pentru altcineva.