Întrebări și răspunsuri

În cazul în care ai întrebări despre mersul la psiholog,
m-am gândit să vin în întâmpinarea ta cu niște răspunsuri.

Găsești mai jos câteva răspunsuri la cele mai frecvente întrebări primite de la clienții mei.

01.

Care este diferența dintre psiholog și psihiatru?

Diferența principală este aceea că psihiatrul are formare medicală, se ocupă în special de patologie și este abilitat să recomande tratament medicamentos. Psihologul poate avea specializări diverse și lucra în diferite domenii cum ar: transporturi, judiciar, organizațional, educațional, clinic etc.

02.

Cum facem alegerea corectă a specialistului?

Dacă ai simptome clinice puternice, care îți afectează funcționarea normală, primul drum recomandat de făcut este la psihologul clinician pentru testare, evaluare și diagnosticare a problemei și eventual identificarea cauzelor disfuncționalității. Acesta te va direcționa ulterior spre alte investigații medicale sau de altă natură.

Dacă intensitatea simptomelor este mai redusă, funcționezi acceptabil și faci față solicitărilor de zi cu zi, insă nivelul de împlinire sufletească, liniște interioară și potențial propriu sunt cele care te preocupă, atunci psihoterapeutul este specialistul de care ai nevoie.

03.

De câte ședințe de evaluare/dezvoltare personală/training am nevoie?

Asta depinde de problematica clientului însă în marea majoritate a cazurilor numărul de ședințe este redus (2-4).

Pentru dezvoltare personală și training, numărul de ședințe este stabilit împreună cu clientul și poate varia în funcție de nevoile acestuia, astfel încât acesta să își atingă propriile obiective.

04.

Care este diferența dintre un psiholog clinician și un psihoterapeut?

În primul rând, nu orice psiholog este și psihoterapeut. Psihoterapeutul pe lângă licență, urmează și o școală de formare (încă 2-4 ani de studiu) și obține de la Colegiul Psihologilor dreptul de liberă practică în psihoterapie.

Relația pacientului cu psihologul clinician este una de evaluare. Apelezi, ca și client, la serviciile unui specialist în sănătate mintală, care știe și are și instrumentele necesare (teste validate științific) pentru a evalua starea ta de sănătate mintală, tipul de personalitate, stilul de coping și pentru a vedea dacă suferi sau nu de o tulburare mintală.

Pe baza evaluării se eliberează aviz psihologic.

La psihoterapeut, diagnosticul clientului este mai puțin important. Ceea ce contează este relația terapeutică, competența de comunicare și de ghidare a clientului spre rezultate concrete și spre găsirea unor soluții potrivite lui.

05.

Cât durează o ședință de evaluare?

O ședință obișnuită de evaluare durează 50 de minute, cu posibilitatea prelungirii ei, de comun acord. Facturarea se face în baza timpului petrecut în cabinet.

06.

Doar atunci când am o problemă ar trebui să mă gândesc să apelez la un psiholog?

Răspunsul este nu. Deși marea majoritate a oamenilor apelează la psiholog atunci când sunt deja în dificultate, totuși, la psiholog, nu mergi doar atunci când nu îți este bine.

Dacă ești curios despre tipul tău de personalitate, despre mecanismele tale de apărare, stilul tău de coping sau orice îți poate spune mai multe despre tine, astfel încât tu să ajungi să te cunoști mai bine, atunci poți apela la serviciile unui specialist în sănătate mintală.

Nu ai găsit răspunsul la întrebarea ta?

Sunt aici oricând ai nevoie de ajutor.