Evaluare psihologică individuală adulți/adolescenți

Vei înțelege mai clar ce se ascunde în spatele lui ”Așa sunt eu”
prin explicarea anumitor tipare ale tale de comportament

Fie că este o cerință de la locul de muncă, o metodă de prevenție sau o recomandare de la medicul tău, poți solicita o evaluare psihologică oricând și din mai multe motive.

Ce sunt ședințele de evaluare psihologică?

Evaluarea psihologică stabilește dacă simptomele cu care te confrunți pot fi încadrate sau nu în simptomatologia unui diagnostic psihologic.
De ce este important ca tu să știi asta?

Vei înțelege mai clar ce se ascunde în spatele lui ” Așa sunt eu” prin explicarea anumitor tipare ale tale de comportament sau a anumitor reacții pe care le ai față de anumite persoane sau în anumite situații. Asta înseamnă că vei ști mai bine cum să eviți situațiile care te pot răni emoțional și nu te vei mai expune contextelor și relațiilor toxice.

Cu ajutorul evaluării poți depista din timp și poți afla informații prețioase despre posibile tulburări de personalitate (ex: tulburarea de personalitate de tip evitant, tulburarea obsesiv-compulsivă sau cea borderline)

A nu se înțelege că evaluarea psihologică va puncta doar anumite probleme psihologice cu care tu te confrunți și te va îndruma către un anumit tip de serviciu, ca de exemplu psihoterapie sau psihiatrie.

Nici vorbă, ea punctează de asemenea și resursele tale, punctele tale forte și punctele slabe, fiind o investigare mai detaliată a ta ca persoană și a funcționării psihicului tău.

La ce să te aștepți la primele ședințe de evaluare psihologică
și cum te ajută?

Prima ședință se va desfășura sub forma unei discuții numită mai exact interviu clinic.

Acesta va include întrebări despre dificultățile cu care te confrunți, despre istoria ta personală dar și a familiei și despre disconfortul și stresul din viața ta.

La a doua ședință, se vor aplica niște interviuri structurate, cu scopul de a identifica câteva posibile ipoteze de lucru, de a infirma niște posibile cauze ale problematicii actuale sau pur și simplu pentru a arăta că tu nu ai nici o problemă psihologică. Următoarele 2-3 ședințe sunt stabilite în acord cu nevoile tale și doar dacă tu le soliciți.

Atunci când scopul evaluării este obținerea avizului psihologic necesar la locul de muncă,comisia de handicap, participarea la un anumit concurs etc. ea se poate încheia și de la a doua ședință.

Raportul psihologic conține rezultatele și recomandările psihologului, este confidențial, are o valabilitate de 30 de zile și nu poate fi folosit în alte situații decât pentru scopul solicitat.

Când ai putea avea nevoie de evaluare psihologică?

– pentru infirmarea/confirmarea unor posibile probleme psihologice atunci când ai nevoie de un aviz psihologic care să ateste asta

– pentru monitorizarea progresului făcut de tine în cadrul intervenției psihologice

– dacă vrei să afli motivele care stau la baza simptomelor tale

– pentru a-ți înțelege mai bine tiparele de relaționare și de ce intri în relații toxice

– dacă vrei să îți înțelegi mai bine stilul de personalitate, nivelul de inteligență, de anxietate sau de depresie

Vei ști mai bine cum să eviți situațiile care te pot răni emoțional și nu te vei mai expune contextelor și relațiilor toxice.

Dacă și tu vrei asta și te întrebi cum te pot ajuta, scrie-mi un email sau dă-mi un telefon. Cu drag îți voi explica abordarea mea și ce pot face pentru tine, iar tu decizi dacă corespunde nevoilor tale și dacă facem echipă bună.